Çocuklarda Yabancı Cisim Yutmayı Nadir Bir Yöntemle Çıkartma

AYŞE NAZLI SEÇKİN, İLHAN ÇİFTCİ, FATMA KAYA

  • Yıl : 2014
  • Cilt : 30
  • Sayı : 2
  •  Sayfa : 79-81
Çocuğun çevresini tanımasının ve onunla ilişki kurmasının bir yolu da, eline geçen her cismi ağzına götürerek tadına bakmasıdır. Bu nedenle çocuklar hiç akla gelmeyecek tip ve büyüklükteki yabancı cisimleri yutmaktadır. Yabancı cisim yutan büyük yaştaki çocukların önemli bir bölümünde zeka özrü veya ruhsal sorunlar vardır. Klinik olarak öksürük, dispne, ses kısıklığı, solunum güçlüğü, solunum seslerinde azalma, ağızdan bol tükrük gelmesine neden olabilir. Bu yabancı cisimler içerisinde madeni parayla sık karşılaşılır. Yabancı cisim aspirasyonunda alternatif tedaviyi paylaşmak istedik. Bu makalede dört yaşında, Down sendromlu bir hastada yabancı cisim aspirasyonuna alternatif bir yaklaşım sunuldu. Müdahale sırasında komplikasyon gelişmeyen hasta önerilerle taburcu edildi. Çocukluk çağında yabancı cisim aspirasyonu sıktır. Yabancı cisimlerin çoğunluğunu metal paralar oluşturmaktadır. Yabancı cisim aspirasyonuna yaklaşımda hastanın kliniği, yabancı cismin tipi, takıldığı yer, aspirasyon süresi ve müdahale şartlarına göre tedaviye karar verilir. Tedavi yaklaşımını endoskopi, gözlem veya cerrahi oluşturmaktadır. Acil müdahalenin gerektiği hastalarda foley kateter ile balon ekstraksiyonu gibi alternatif yöntemler deneyimli cerrahlar tarafından kullanılabilir.
Atıf yapmak için : Kaya F,Çiftci İ,Seçkin AN.Çocuklarda Yabancı Cisim Yutmayı Nadir Bir Yöntemle Çıkartma. Selcuk Med J 2014;30(2): 79-81
Açıklama : Yazarların hiçbiri, bu makalede bahsedilen herhangi bir ürün, aygıt veya ilaç ile ilgili maddi çıkar ilişkisine sahip değildir. Araştırma, herhangi bir dış organizasyon tarafından desteklenmedi.Yazarlar çalışmanın birincil verilerine tam erişim izni vermek ve derginin talep ettiği takdirde verileri incelemesine izin vermeyi kabul etmektedirler.
Çocuklarda Yabancı Cisim Yutmayı Nadir Bir Yöntemle Çıkartma
, Vol. 30 (2)
Geliş Tarihi : 01.12.2012, Kabul Tarihi : 01.12.2012, Yayın Tarihi : 13.08.2018
Selçuk Tıp Dergisi
ISSN:1017-6616;
E-ISSN:2149-8059;