Nazofarenkste Ekstramedüller Plasmasitom

ÖMER ERDUR, MEHMET ŞENTÜRK, NURDOĞAN ATA, ERSEN KOÇ, GÜLTEKİN ÖVET, NECAT ALATAŞ

  • Year : 2015
  • Vol : 31
  • Issue : 3
  •  Page : 124-126
Seksen yaşında erkek hasta kliniğimize, burundan nefes alma güçlüğü, burun kanaması ve nadiren ağızdan kan gelmesi şikayetleri ile başvurdu. Hastanın oral, anterior rinoskopik ve otoskopik muayenelerinde özellik saptanmazken yapılan fiberoptik nazofaringoskopik incelemede nazofarinkste kitle gözlendi. Alınan derin nasofarinks biyopsisi ile hastaya ekstramedüller plazmasitom tanısı konuldu. Plazmasitomalar plazma hücresi tümörleri olup soliter olarak kemik iliği dışında ortaya çıkarlar ve multipl myelom ile ilişkili olabilirler. Baş boyun bölgesinde ekstramedüller plazmasitom (EMP) olguları nadiren gözlenir. Nazofarinksin malign tümörleri cerrahi ve/veya radyoterapi ile tedavi edilirler. Ekstramedüller plazmasitomlar radyosensitif olarak bilinmelerine rağmen birçok yazar tarafından kombine cerrahi ve radyoterapi önerir. Hasta ile tüm tedavi seçenekleri paylaşıldığında hasta cerrahiyi kabul etmedi. Bunun üzerine radyoterapiye yönlendirilen hastanın yirmidokuz aylık kontrollerinde nüks saptanmadı. Burun tıkanıklığı, epistaksis gibi şikayetlerle başvurun ileri yaş hastalarda daha dikkatli olunmalı ve mutlaka nazofarinks ve nazal kavite endoskopik olarak detaylı bir şekilde değerlendirilmeli.
Cite this Article As : Erdur Ö,Şentürk M,Ata N,Koç E,Övet G,Alataş N.Nazofarenkste Ekstramedüller Plasmasitom. Selcuk Med J 2015;31(3): 124-126

Download Citation: Endnote/Zotero/Mendeley (RIS) RIS File

Download Citation: BibTeX BibTeX File

Description : None of the authors, any product mentioned in this article, does not have a material interest in the device or drug. Research, not supported by any external organization. grant full access to the primary data and, if requested by the magazine they agree to allow the examination of data.
Nazofarenkste Ekstramedüller Plasmasitom
, Vol. 31 (3)
Received : 17.02.2014, Accepted : 17.02.2014, Published Online : 13.08.2018
Selçuk Tıp Dergisi
ISSN:1017-6616;
E-ISSN:2149-8059;